divendres, 27 de març del 2009

Presentació literària: Sívia Romero



Dissabte, al Centre Cívic del Sortidor, a partir de quarts de sis, hi ha festa grossa i literària. L'escriptora Sílvia Romero presenta el seu llibre Júlia M. i acompanya l'acte amb música en directe, per cert. Tindré el goig de presentar aquest llibre, a demanda de l'autora, que ara viu al proper barri de Sant Antoni però que té profundes arrels al Poble-sec, barri on ve a parar la protagonista de la novel·la després d'un trasbals vital que no explicaré, és clar, per no fer perdre la màgia d'aquesta història de dones i de memòria i desmemòria.


Podeu mirar
aquí la pàgina web de Sílvia Romero.

diumenge, 22 de març del 2009

Xerrada a la 'biblio': Joaquim Ventalló


Dimecres, 25 de març, CERHISEC ha convidat al Poble-sec l'historiador Pau Vinyes, del Centre Ignasi Iglésies de Sant Andreu, per parlar del publicista, escriptor (i moltes coses més) Joaquim Ventalló, sobre el qual està preparant una publicació. La conferència serà a dos quarts de vuit del vespre a la Biblioteca Francesc Boix, del carrer de Blai (metro Poble-sec).

Ventalló va néixer el 1899 i va morir l'any 1996, amb noranta-set anys, una llarga vida, doncs, plena de trasbalsos i amb una activitat immensa, diversa i que avui, com passa amb tants personatges de la nostra història, és poc recordada, perquè sovint tendim més aviat a mitificar les rauxes que no pas el seny, a casa nostra.


Periodista des del 1915, es va convertir en secretari de redacció de La Publicitat en tornar de la guerra del Marroc (del 1923 al 1930), i redactor del setmanari d'esquerres L'Opinió, del qual va ser també director (del 1931 al 1934). Va dirigir La Rambla (del 1934 al 1936) i va ser un dels fundadors de El Dia de Terrassa.

Com tantes persones que van rebre per totes bandes durant la Guerra Civil, amenaçat per la FAI, va haver de marxar a França i entre el 1936 i el 1942, va col·laborar amb la revista Catalunya, mentre es guanyava la vida com a venedor de fruita al mercat central de Les Halles. A París va viure l'entrada dels alemanys i els bombardejos que va patir la ciutat. Va tornar a Barcelona el 1942 sense possibilitats de treballar com a periodista i exercint de representant comercial.

No va tornar a treballar per a la premsa fins al 1966. Va col·laborar a Crònica Social, L'Estevet, Mirador, Destino, La Vanguardia, Tele-estel, Punt Diari, Tele-exprés, Diario de Barcelona, Hoja del Lunes, El Noticiero Universal i l'AVUI. Junt amb Josep Maria Lladó, un altre gran periodista, va fer cada dijous l'espai La dignitat de la memòria, a Catalunya Ràdio, fins al 1992.

Com a escriptor, va cultivar la novel·la, la prosa de no-ficció, la critica i els estudis literaris. Entre altres, va publicar Pau Canyelles, exdifunt (1931), L'educació com a fonament del respecte als drets humans (1968), El que hi ha i el que no hi ha en el llibre blanc sobre educació (1970), Els intel·lectuals castellans i Catalunya: tres dates històriques: 1924,1927 i 1936 (1976). Com a traductor va treballar a la col·lecció de Tintín, i va traduir aquests llibres al català. El seu combat pel manteniment de les escoles municipals de Barcelona es va reflectir en les tres edicions de Les escoles populars (1968,1970 i 1980). Va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi (1984), la medalla al mèrit de l'Ateneu de Barcelona i el premi Godó Lallana (1980).

Com a polític, Ventalló ser president de la Joventut Nacionalista des de molt jove. Les seves activitats van començar per la lluita contra la Unió Monàrquica nacional a principis de segle. A les eleccions del 12 d'abril de 1931 va ser escollit per les llistes d'Esquerra Republicana de Catalunya a Barcelona i va ser regidor de Sant Andreu. Quan es va proclamar la República, Ventalló va assumir el càrrec de tinent d'alcalde i president de la comissió de cultura, fins al 1934. En saber que era a la llista negra de la FAI va fugir, el 9 de setembre de 1936, i es va posar a disposició de l'ambaixada de la República a París.

Jo el vinculava a l'educació perquè va col·laborar en la represa de les Escoles d'Estiu i perquè el llibre sobre les escoles populars va ser molt important a l'època. Ventalló va donar, aleshores, moltes conferències sobre educació. Avui tindríem dificultats per trobar en llibreries convencionals les seves publicacions. Ara, que tant es parla de les relacions amb el govern espanyol i de l'escola, un repàs a les reflexions que va fer Ventalló sobre aquests temes potser ens faria un gran servei. Encara més: interessat pel futbol, va ser el primer en retransmetre un partit en català per ràdio, l'any 1924. Un partit que es va disputar a l’estadi Gal d’Irun entre la Real Unión d’Irun i el Barça, amb victòria blaugrana.


dissabte, 7 de març del 2009

Imatges del passat




Una bona amiga del Foment Excursionista em passa aquest retall de diari. En concret, el retall pertany al Diari de Barcelona de 27/3/88, fa deu anys, més o menys.


Com podeu comprovar, el peu de fotografia és erroni, ja que explica que la fotografia està presa a la cruïlla dels carrers Roser, Font-rodona i Vila i Vilà, però en realitat es tracta de la Plaça del Setge o del Siti, com en deien els grans d'abans.


La comprovació és fàcil si s'observa la casa del fons, una casa molt bonica, amb balcons tots pràcticament diferents. Malauradament la web de patrimoni de l'Ajuntament es troba en reformes i no hi he pogut accedir per explicar més coses sobre aquest immoble.


La fotografia pot semblar de la postguerra, però és de l'any 1930, i mostra una de les moltes processons que s'organitzaven a l'entorn de la Setmana Santa, en aquest cas pertanyia a la parròquia de Santa Madrona. No és estrany que l'anticlericalisme que es va desvetllar anys després fes congriar un rebuig important a persones que, sense ser franquistes ni fatxes tenien sentiments religiosos profunds, lligats al seu entorn d'amics i parents.


La fotografia és de Merletti, fotògraf que va viure al barri, on hi ha una placa a la casa que va ser seva, al carrer de Tapioles. CERHISEC oferirà el dia 24 una xerrada a l'entorn de la figura d'aquest fotògraf que mereixeria una exposició aprofundida sobre la seva obra. Des del nostre present, i sabent tot el que havia de venir, la fotografia és realment impressionant i sembla que la Mare de Déu dels Dolors ja es veu venir la tragèdia.