dimecres, 20 de maig del 2009

Mostra d'Entitats, número 19!!!!









El proper cap de setmana se celebrarà la 19à Mostra d'Entitats. Em sap greu, però enguany no hi podré ser, cosa que em sap greu, però com que tot no es pot fer i tinc una sortideta turística, doncs... És una festa que m'agrada molt, hi ha sempre força animació, em sembla que aquest any el pressupost deu haver anat una mica de baixa, per cert. En tot cas, hi ha força activitats, que podeu consultar aquí.




Em sap greu també perquè sortirà el nou volum de CERHISEC on hi tinc dos articles publicats. Espero que no us perdeu el passeig ni la festa. Diumenge passat es va celebrar també la Mostra de Benestar i Salut, amb els comerciants al llarg del Paral·lel, una mostra que va augmentant cada any el seu pes en el barri.




La primera fotografia és de la Mostra de l'any passat, que va resultar passada per aigua, encara que, com que hi havia sequera, aquella aigua de maig va venir molt bé a tothom. Les altres són de 2007, amb sol i calor, cosa que també perjudica una mica el matí del diumenge, ja que la gent se'n va a la platja, aleshores.
Ja ho sabeu, doncs:


No us avorriu com una ostra,
veniu tots cap a la Mostra.


Xerrant i tot fent xivarri
sabreu el que es cou al barri.


Teniu gresca i sardinada,
i de sardanes, ballada,


malgrat que amb la crisi aquesta
seran de disc, no d'orquestra.


Però vaja, això tant és,
veureu claqué, castellers,


i fins balls americans
i tallers per xics i grans...


Celebrem la primavera,
el Poble-sec ens espera!!!






divendres, 15 de maig del 2009

Les Monges del Sortidor


Aquesta entranyable fotografia me la va fer arribar molt amablement Pilar Martínez, antiga veïna del barri, més gran que jo i que havia anat a escola al Sortidor, a les monges, com jo mateixa. L'escola de les Monges del Sortidor s'havia dit Colegio de la Consolación, avui l'han rebatejat amb el nom d'Anna Ravell, que va ser la fundadora de l'orde, perquè els nous temps demanen noms que semblin laics i lights.

Les monges eren aleshores i són, suposo, Religiosas Franciscanas Misioneras de la Inmaculada Concepción.
Jo hi vaig anar dels quatre als catorze anys. En tinc records de tota mena, les escoles d'aquells anys ja se sap com eren i, en tot cas, la vivència de l'escola depèn de molts factors, les companyes, la professora de cada curs... Trobo, mirant en perspectiva aquells anys, que l'escola de les monges franciscanes ha estat, crec, l'escola emblemàtica del barri, encara més a partir del fet que es va transformar en filial de l'institut Verdaguer i, més encara, quan va esdevenir mixta.


Avui és una mica l'institut de secundària del barri, ja que al Poble-sec no hi ha institut públic i, pel que fa a l'escola primària, durant anys la més propera era el Verdaguer i, més endavant, el Carles I, cap de les dues tan cèntrica com les Monges del Sortidor. Avui queden poques monges, ja. L'escola s'ha anat ampliant molt al llarg dels anys, va néixer com una escola religiosa modesta, per a obrers, va patir el trasbals de la Setmana Tràgica i durant la Guerra Civil crec que es va utilitzar com a hospital. Després, la capella va haver d'esdevenir parròquia i, en retornar a les monges, els temps ja havien canviat molt i la capella es va reduir per tal d'ampliar l'oferta educativa.


Enguany fa cent cinquanta anys de la fundació de l'orde!!! Una llarga història, doncs, també lligada al barri en el bo i en el dolent, ja que de tot hi ha a la vinya del Senyor, que diuen. Recordo quan van celebrar el centenari de l'orde, i també el centenari del centre, amb un sopar al pati al qual vaig assistir. Pel centenari de l'orde es van fer moltes celebracions, vaig sortir en una funció que explicava la vida de la fundadora i ens van ensenyar un himne que feia Madre Ravell fundadora, un siglo ha que sembró semilla tan bienhechora que buenos frutos nos dió, Francisco de Asís al cielo nos guía, Francisco de Asís y la Virgen María... En la meva època infantil l'escola disposava d'un meravellós hort on les monges, com era habitual a molts llocs semblants, conreaven verdures i criaven alguns animals; fins i tot un porc, hi havia vist. Hi havia una immensa figuera que tenia al meu pare enamorat. Val a dir que Montjuïc era ple de figueres, també. Encara en queda alguna.


El 13 de maig de 1956, dia de la Mare de Déu de Fàtima, que queia en diumenge, vaig fer la comunió, a l'escola. A primers de juny, moltes vegades ens portaven a la Fira de Mostres d'aleshores, gran esdeveniment, i una de les poques sortides escolars tradicionals d'aleshores. He pensat, fins i tot, que potser aquesta fotografia respon a una sortida a la Fira, encara que no ho puc assegurar.


Avui, sovint es vol contraposar l'escola pública a la privada, però moltes privades de barri han fet i fan un gran servei i només cal observar l'alumnat que assisteix al Sortidor per veure que n'hi ha d'origens molt i molt diversos. Espero que la meva escola pugui fer molts anys més, i, si pot ser, amb més pau i tranquil·litat que els anteriors.

dimecres, 13 de maig del 2009

La Fira de Sant Ponç, número vint-i-nou!!!!






Al Poble-sec hem arribat a la 29à Fira de Sant Ponç, cosa que té molt de mèrit i que ha estat gràcies, sobre tot, al coratge de l'ànima de la fira, la Cati. Hi ha qui m'ha criticat el fet que no totes les parades siguin d'herbes ni confitures, jo crec que no està malament que hi hagi una mica de tot i encara bo que la cosa s'animi cada any amb sardanes i castellers i el que calgui.


També la del carrer de l'Hospitalet ha tingut alts i baixos, hi ha anys amb més parades que altres, però crec que aquestes coses s'han de mantenir, sigui com sigui. Quan fan una baixada poden revifar, però quan es perden acostumen a fer-ho de forma definitiva.


Visca, doncs, Sant Ponç, i la fira, i la primavera i que torni cada any al Raval i al Poble-sec!!!


(Les dues primeres fotografies són de la nostra i la tercera, del carrer de l'Hospital)

dimecres, 6 de maig del 2009

Diumenge, partit!!!!!!!!!





El futbol ha estat sempre molt important al Poble-sec, l'equip del barri es va fundar el 1928. Malauradament, diferents problemes van fer que l'equip local hagués de jugar en camps d'altres barris i ha passat per problemes diversos. Ara, afortunadament, està revifant aquest esport, que compta al Poble-sec amb el camp de la Satalia, amb unes vistes impressionants sobre la ciutat, encara que precisaria d'una remodelació important ja que es troba força deteriorat. A CERHISEC vam dedicar fa temps una xerrada al tema. Actualment hi ha també un equip femení amb molta empenta.


A través d'un grup del barri del Facebook m'assabento que es demana assistència i suport al partit que es jugarà diumenge, 10 de maig, a les 12, contra el Santa Eulàlia. Així que ja ho sabeu, si no teniu res a fer i no us voleu anar a socarrimar a la platja, tots a la Satalia!!!!