Aquest passat mes de novembre vam dedicar la xerrada de CERHISEC al pintor Joan Brull i Viyoles. En més d'una ocasió he escrit sobre ell, tant en aquest blog com a La Panxa del Bou. Va ser alumne de Simo Gómez Polo, pel taller del qual va passar el bo i millor de l'ambient artístic de l'època. Gómez Polo va morir amb poc més de trenta anys. Brull va morir abans de complir els cinquanta.
Brull té una obra diversa, encara que se'l relacioni amb el simbolisme i amb els seus encisadors caps de nena. Va rebre premis i reconeixements diversos. Va ocupar l'antic taller del pintor Gómez Polo, al carrer Tapioles, després va viure al carrer de Blai i es va fer construir una torre que encara existeix, a la part alta del Poble-sec.
Vam tenir la sort de poder comptar amb Isabel Fabregat, doctora en Història de l'Art. Fabregat ha estat la comissària de l'actual exposició sobre Pichot que es pot veure al MNAC i amb una altra historiadora de l'art, Reyes Faus, van endegar una iniciativa a traves de Verkami per tal de catalogar virtualment l'obra del pintor. Van elaborar una web molt interessant sobre el pintor i la seva obra.
El MNAC està recuperant pintors que havien quedat una mica ocults, a causa del pes excessiu de les avantguardes i al cert menyspreu amb que els pintors avantguardistes van tractar el passat. Això ja havia passat amb l'arquitectura, els Noucentistes tenien veritable mania al Modernisme, i ara, ja veieu el turisme que aplega.
Tenim una tendència a restar en lloc de sumar, això passa en molts camps de la cultura. Fins i tot, durant anys, hi havia poc jovent interessat en tirar endavant tesis doctorals sobre els pintors del XIX i principis del XX. Avui la cosa ha canviat una mica però em temo que tampoc no es troben els suports que caldrien i corren mals temps per a això dels calerons i la cultura.
Ens va explicar Isabel Fabregat que al mercat hi ha pocs quadres de Brull, actualment, ja que la família no se n'ha volgut desprendre, jo tampoc ho faria si en tingués algun. Faria falta una exposició monogràfica ben muntada, de fet Fabregat i Faus ja van tenir cura d'una sobre el pintor que es va fer a Girona, el 2009. Però a Barcelona, de moment, res de res.
Per si en voleu saber més, aquí teniu la web que he mencionat:
http://www.joanbrull.com/ca/joan-brull-i-vinyoles-i-la-seva-epoca.php#seccio
I aquí un youtube amb quadres del pintor (autora: Inés Lavandeira)
https://www.youtube.com/watch?v=hw29Gx0KvRw
Joan Brull va fer un retrat de la meva àvia a finals del segle XIX quan ella era una nena de 7 o 8 anys,el tenim penjat al menjador de casa.
ResponEliminaÒndia, Maria José, quina sort. La persona que ens va fer la xerrada sobre Brull, la doctora Fabregat, va explicar que molts dels seus quadres els tenen particulars i com que són tan bonics ningú no se'n vol desfer. Jo tampoc ho faria.
ResponElimina