dimarts, 29 de desembre del 2009

Tornem a sortir al diari...




Ahir vaig sortir al carrer i vaig tenir una al·lucinació, després de contemplar com els contàiners eren plens de brossa a dins i a fora i la brutícia surava pel seu redol (no només al nostre barri, a Sant Antoni estaven si fa no fa) vaig observar un estol de persones que retrataven i retrataven. Interès pel modernisme popular? Pel nostre paisatge urbà? No!!! És que havia vingut.... l'alcalde. Avui, a La Vanguardia, es parla del tema i dels objectius previstos per la municipalitat. Copio l'article:




MUNICIPAL
Una Mesa por la Convivencia se constituirá en el barrio, donde se teme un "contagio" del Raval
Aliento para el Poble Sec
LLUÍS SIERRA - Barcelona - 29/12/2009


En el Poble Sec no tenemos problemas de convivencia ni de xenofobia" según Imma Moraleda, concejal de Sants-Montjuïc.Pese a ello, o para evitar que problemas evidentes de incivismo o marginalidad vayan a más, se va a constituir, en cuanto pasen las fiestas navideñas, una Mesa por la Convivencia en el Poble Sec.


El alcalde Jordi Hereu visitó ayer con Moraleda algunas calles recién arregladas o en proceso de reformas para resaltar el esfuerzo municipal en la mejora urbana, pero también para transmitir un mensaje de que "el gran objetivo es la cohesión y la convivencia, en la que se trabaja hace tiempo". Que en el Poble Sec haya un 29 por ciento de nueva inmigración "significa muchas oportunidades y algunas incertezas", según el alcalde.


Algunas alarmas se han activado en los últimos meses en el barrio del Poble Sec, donde han aparecido pancartas con el lema "Volem un barri digne", importadas del Raval. Para protestar por el incivismo, la pequeña delincuencia, la suciedad o el trapicheo de drogas (véase La Vanguardia del 4 de diciembre). Un temor de parte del vecindario es que problemas más arraigados en el Raval crucen el Paral · lel y afecten más al Poble Sec.


También hay esperanzas. La instalación en el Poble Sec de talleres y entidades de creación cultural, así como restaurantes de calidad, da pie a perspectivas de revalorización social del barrio. Los proyectos culturales para el Paral · lel (entre ellos el nuevo El Molino que se ha de inaugurar en primavera) han de repercutir además en "el éxito del Poble Sec" que pronostica el alcalde.


En la mesa por la convivencia estarán representadas una veintena de entidades, según la concejal Moraleda. Habrá entidades representativas de colectivos de inmigrantes, como la marroquí Atime, culturales como la Formiga y otras, como la Coordinadora d´Entitats. La mesa de la convivencia ha de trabajar en línea estratégica con el plan comunitario del Poble Sec, orientado, desde el año 2005 a la integración social de inmigrantes. La mesa atenderá problemáticas de gente mayor, juventud e infancia, de relaciones interculturales y de prevención en la calle.


Este barrio entre el Paral · lel y Montjuïcha recibido desde el 2005 casi 17 millones de euros en forma de inversiones de la ley de Barrios, del plan Zapatero y del propio plan de actuación del distrito. Hereu se refirió al Poble Sec como "barrio cargado de grandes posibilidades" y señaló que, "conseguida la calidad urbana, hay que trabajar por un espacio público más digno y para que (el barrio) sea fuente de dinamización comercial". Citó como ejemplo la calle-rambla Blai, que "está llamada a ser un gran eje cívico y comercial". La peatonal calle Blai es uno de los espacios donde han surgido quejas por incivismo y trapicheo de drogas.


Ah, però també El Periódico, parla de nosaltres, ep, poca broma:

PASSEJADA PER UN DELS BARRIS AMB MÉS PERSONALITAT DE BARCELONA
Hereu veu encarrilada la millora dels carrers del Poble-sec

• L’alcalde diu que l’esforç municipal se centrarà ara en qüestions socials
• El barri ha rebut més de 20 milions d’inversió en els últims quatre anys

XABIER BARRENA
BARCELONA
jordi Hereu va dedicar ahir el matí a passejar-se pels carrers del Poble-sec, un barri amb una geografia humana que ha patit notables modificacions en els últims anys, gràcies a l’arribada de milers d’estrangers. En paral·lel, l’ajuntament ha sotmès el Poble-sec a una intensiva tasca de recuperació de l’espai públic. Hereu, després de trepitjar in situ l’àrea, va assenyalar que el pla de millora dels carrers ja ha passat el Rubicó, i que ja queden menys vies per arreglar que les que s’han sotmès a cirurgia. Així, va assenyalar com a objectiu prioritari bolcar els esforços municipals en tot el que és susceptible de millorar de la convivència, és a dir, en les polítiques socials.

El Poble-sec era, fa una dècada, un barri dels que abans es denominaven populars o de tota la vida, amb una mitjana d’edat bastant avançada i uns carrers que tenien unes voreres que gairebé no es mereixien tal nom. L’arribada de la immigració, que a l’ombra del veí Raval s’ha instal·lat massivament al barri –fins a suposar el 30% dels 41.000 habitants que hi viuen– l’ha rejovenit. La suma de les diferents cultures ancorades al barri l’han dotat d’un fort dinamisme cultural i artístic que, fins i tot, l’ha fet mereixedor d’algun sobrenom exagerat, com el de ser el Soho barceloní.

De fet, aquesta és la primera prova de la reactivació de la zona, ja que, en els últims 40 anys, tota zona degradada que ha començat a sortir del pou ha merescut, irremissiblement, ser comparada amb el barri novaiorquès –el nom deriva de South of Houston Street –, des del Born fins al Gòtic, passant per Gràcia i, evidentment, el Raval.

El Poble-sec ha rebut en els últims anys, més enllà de les òbvies aportacions ordinàries de l’ajuntament i del districte, fortes injeccions de diners. La llei de barris de la Generalitat ha suposat una inversió conjunta entre l’administració autonòmica i la municipal de gairebé 17 milions d’euros, que s’han destinat a la reurbanització dels carrers de Salvà, Tapioles, Poeta Cabanyes i Roser, la creació del parc de la Primavera i l’adequació del refugi 307, entre altres actuacions.

A més, aquest 2009 s’han sumat els cinc milions del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL), més conegut com a pla Z, que han servit per finançar treballs a la plaça de la Bella Dorita i el carrer de Vila i Vilà fins a Nou de la Rambla, entre altres.

La millora del Poble-sec servirà, a més, de preàmbul, segons va assenyalar ahir Hereu, als treballs de millora de l’avinguda del Paral·lel, que, segons es va anunciar dimecres passat en el ple municipal, emprendrà el bipartit. Aquest anunci va merèixer la crítica de l’oposició, que acusa el Govern municipal d’haver deixat de banda durant dècades l’avinguda.

La regidora de Sants-Montjuïc, Inma Moraleda, per la seva part, va recordar la pròxima creació de la taula de la convivència, que agruparà 20 entitats del barri. Així mateix, i citant com a font la propietat, va anunciar la reobertura d’El Molino la primavera vinent.

I l'Avui!!!


BARCELONA
Hereu lloa el canvi de model al Poble-sec
MARIA ORTEGA
La millora de la mobilitat i de la qualitat de l'espai públic al Poble-sec és, segons l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, "un objectiu acomplert" després de l'aplicació de les darreres actuacions urbanístiques incloses en la llei de millora de barris -per prop de 17 milions d'euros-, el pla Zapatero i el programa d'actuació del districte. Aquestes intervencions han comportat la millora d'alguns carrers, com el de Blai, convertit ara en eix per a vianants, i la placeta d'El Molino, i que acompanyen, segons Hereu, el que serà un "esclat important" del barri.

L'alcalde, però, va apuntar ahir durant un recorregut per alguna d'aquestes zones renovades que, arribats en aquest punt, "ara el gran repte en paral·lel és millorar la cohesió i la convivència". En aquest sentit, ahir mateix hi va haver una primera reunió per a la futura taula de la convivència que, passat festes, haurà de servir de punt de trobada entre representants del teixit associatiu del Poble-sec i el districte.

Tot i així, l'alcalde i la regidora, Imma Moraleda, van destacar que, tot i estar format en un 29% per població immigrant, "el Poble-sec no té problemes de convivència o xenofòbia", com va apuntar Moraleda, que va remarcar el rejoveniment de la població associat a la immigració.

Quant a les millores urbanes, Hereu va recordar que el Poble-sec va ser un dels beneficiaris de la llei de barris 2005-2009, que va servir, entre altres aspectes, per crear el Parc de la Primavera i reurbanitzar alguns carrers. La llista de projectes al barri no està tancada. Els veïns encara esperen, per exemple, que es reprenguin les obres a la plaça de les Navas, que ja acumulen més de dos anys de retard. Els treballs podrien continuar al gener.


És poden fer moltes valoracions, en tot cas això de 'temer el contagio del Raval' em sembla desafortunat i injust per al barri veí, també es paradoxal que la regidora afirmi que no hi ha problemes però que s'han d'evitar problemes evidents. És clar que sovint les transcripcions que fan els diaris d'allò que es diu no són massa fidels. Potser també ens cal recordar aquell vell refrany  que fa: Quan em fas festes i no me'n solies fer, o em necessites o m'has de menester... Per cert, sóc força escèptica amb tanta taula, mesa, plataforma o el que sigui, ja hi ha prou organismes al barri per tractar d'aquests temes, no en calen més, em sembla. Tot això, malgrat els milions que ens han caigut, és quedar bé amb poc gasto.

4 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Sí que és paradoxal que es formi una "taula de la convivència" si no hi ha problemes de convivència.

Júlia ha dit...

Les millors taules de la convivència, Xiruquero, són aquelles que tenen al mig un bon pa amb tomàquet, si pot ser que no el pagui l'ajuntament, no sé si m'explico...

Anònim ha dit...

Bones noticies, PSC encara no han confirmat el proxim candidat a les municipals, aixo ja deixa mitg enfonssat a Hereu, jo personalment i fins que no facin gratis l'area verde d'aparcaments pel residents votare CIU...
A Barcelona li espera un futur millor, un futur sense Hereu.

Júlia ha dit...

Anònim, jo crec que és imprescindible una renovació a l'ajuntament barceloní, aquests períodes en el poder no són mai bons ni recomanables.