dijous, 25 de juliol de 2013

LES ESCOLES DEL BARRI, ETIQUETES I PREJUDICIS


He llegit l'article sobre les escoles Carles I i Mossèn Cinto que s'ha publicat a Zona Sec. Sobre tota la qüestió i aspectes que s'hi relacionen he escrit una entrada més extensa al meu altre blog, La Panxa del Bou, pel fet que té més visites i crec que és un tema que mereix difusió. Aquí podeu llegir la carta del Periódico  i aquí l'entrada al darrer Zona  Sec.

No m'he assabentat del tema fins fa pocs dies. És habitual etiquetar escoles segons els prejudicis de cadascú, malauradament. Un altre tema és que algú posi una escola a la llista de demandes la qual no vol triar de cap manera. Entenc que els pares i mares, tots som humans, tinguin les seves dèries i manies, però al menys s'hauria de tenir més elegància a l'hora d'argumentar els motius del refús d'uns centres determinats. 

Personalment crec que totes les escoles del barri són bones, hi treballa gent excel·lent i esforçada, grans professionals i cap d'elles no és d'elit ni res semblant. Un altre tema és si la diversitat es podria repartir millor, tot i que no és aquest un tema fàcil. El Carles I i el Verdaguer tenen, però, un gran mèrit afegit, ja que han aconseguit grans resultats enmig de dificultats diverses i han endegat projectes pedagògics extraordinaris. Ens ho creiem, que la diversitat és un valor? Em temo que, en el fons, no. Fa molts anys els prejudicis tenien certa raó de ser, hi havia el tema del català, minoritari, i les escoles religioses eren més fonamentalistes. Avui tot ha millorat, també les instal·lacions i les dotacions, malgrat les retallades, i de vegades hem de mirar una mica enrere per adonar-nos de les coses bones i positives que hem assolit relativament en pocs anys.

Els diaris també haurien d'anar amb compte amb què publiquen i com. Titolar una carta com aquesta: Sense plaça a l'Escola Pública del Poble-sec és, senzillament, mentida. De plaça, l'afectada en tenia, tot i que no a l'escola que li semblava millor, segons apreciacions classistes i subjectives en les quals tots caiem en algun moment, de forma injusta. Espero que tot el tema hagi servit per donar a conèixer una mica més l'educació de qualitat general que s'oferta al barri.

4 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

I que és molt bona aquesta oferta, sense cap mena de dubdes.
salut

Júlia ha dit...

Així ho crec, tot i que no hi ha res perfecte, és clar, i depèn de moltes coses, aquest tema.

Unknown ha dit...

La "bona" o "mala" reputació de les escoles, nascuda sovint -com és el cas- a partir de prejudicis, porten aparellats els tripijocs al padró, dni, etc. per aconseguir plaça en una o altra, i sovint infants que viuen a prop d'una escola són desplaçats per d'altres que viuen en un altre barri.

Júlia ha dit...

Efectivament, sembla mentida l'afició que té la gent a la picaresca, en això no avancem gaire.