dijous, 6 de juliol del 2017

UN PALAU SENSE ESPORTS NI MÚSICA


Aquests dies un veí i amic del barri ha escrit una entrada al facebook preguntant pel Palau dels Esports, per la seva situació actual, estranyat de què no se'l reivindiqui d'alguna manera.

El Palau Municipal dels Esports vaser obra de Josep Soteras i es va inaugurar l'any 1955, quan la ciutat de Barcelona començava a revifar. Va ser obra de l'arquitecte Josep Soteras i el primer objectiu era acollir  les competicions dels Jocs del Mediterrani.

Fins el 1971, quan es va inaugurar el Palau Blaugrana, va ser l'únic pavelló d'aquestes característiques que existia a la ciutat. A la gent li semblava aleshores un paradigma de modernitat. Va acollir molts actes esportius però també socials, culturals, musicals, com ara el Festival de la Cançó Mediterrània. La majoria dels qui avui som avis, de jovenets vam assistir a concerts diversos i també hi vam escoltar cançó catalana en algun moment. 

Durant la dècada dels 90 la seva activitat va disminuir, es construïen nous espais, el palau Sant Jordi s'ho menjava tot i malgrat això va acollir alguns actes de les Olimpíades.

Aleshores es va convertir en un espai destinat als musicals, a concerts. Es va millorar l'interior però tot i amb això, segons la meva opinió, l'acústica no era l'adient a aquest tipus de espectacles. La darrera vegada que hi vaig anar va ser per veure Els Miserables, va ser un bon muntatge i el tema de l'acústica trobo que va funcionar prou bé, tot i que hi va haver critiques serioses sobre les instal·lacions. Fa anys havia vist allà el  musical El Hombre de la Manxa, amb uns remarcables José Sacristán i Paloma San Basilio però el ressò perjudicava molt  la representació.

El dia que vaig anar a veure Els Miserables, més enllà de tot plegat, em va impressionar com tot el volt del teatre, per la part del darrere, era ple de marginats i gent que hi havia muntat el seu jaç, per la ciutat se'n veuen sovint per tot arreu però la gran quantitat que s'aplegava en aquell indret feia esgarrifar, tot i que ja estem curats d'espants i una mica insensibilitzats enfront de problemes que sembla que no es poden resoldre.

Que jo sàpiga ara ja fa set o vuit anys que no s'hi ha res, tot es veu molt deixat i no se'n canta gall ni gallina. No he trobat a la premsa cap informació, cap reivindicació, cap explicació a l'entorn del possible futur del vell Palau, potser esperen que caigui sol, no ho sé. Tampoc pel barri s'ha reivindicat en cap moment, que jo sàpiga, cosa estranya, avui que tant ens movem pel Palau de la Premsa, per l'Arnau... sense resultats pràctics fins ara, tot s'ha de dir. En aquest cas, a més a més, es tracta d'un edifici de propietat municipal, per tant seria l'ajuntament el que hi hauria de dir o fer alguna cosa.

Potser hi ha informacions que no he sabut trobar i hi ha un pla a l'entorn d'un lloc que té relació amb els nostres records i dèries juvenils. No és modernista, no es troba al Paral·lel, té tots els números per romandre en l'oblit, espero que no sigui així.

3 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

Pues le puedes comentar al vecino y amigo, que ahora sirve para que debajo de sus aleros vivan varias "familias". Tal como suena.
Lo hacen desde hace tiempo, quizá más de un año. No se si con carácter fijo o esporádico, pero si lo puedo confirmar porque muchas mañanas , sobre las 8, viniendo de Montjuïc, veo como levantan los enseres y los guardan en carritos de la compra.
Un abrazo
salut

Júlia ha dit...

Miquel, no hace un año, hace muchos, de cuando hablo yo es de 2011, creo, la cosa ya se ha institucionalizado, no tenemos barracas pero tenemos estos panoramas, ahora debe haber más gente al no usarse el teatro pero de cuando hablo yo ya era impresionante el número de gente que dormía allí.

Tot Barcelona ha dit...

Cierto, desde hace mucho más de un año, pero con constancia (por parte mía) de ahora hay como un "asentamiento", como que tienen "territorio" o "parcela" definida.
Me resulta triste, porque la verdad, Júlia, yo no sabría que hacer para sacarlos de allí.
También es cierto que no me presento a político, y que esta obligación la tengo eximida, pero le doy vueltas al asunto y se, positivamente lo se, que si los saco de allí, otros con sus mismas características e idénticas necesidades ocuparan el lugar.
Y estos son los problemas serios con las que se enfrenta nuestra ciudad, no la reglamentación de la Catedral para uso de economato.
¿Qué hacer ?, y cómo hacerlo... No tengo respuesta idonea.
Un petó molt grand.
Salut