divendres, 14 de febrer del 2014

APUNTS SOBRE LA XERRADA DEDICADA A EMILI FREIXAS


Vaig pensar que amb el fred que feia vindrien quatre gats a la xerrada al Centre Cultural Albareda, sobre el gran Emili Freixas, però al final vam omplir l'aula polivalent corresponent. Entre els assistents, molts amics, amigues i veïns i dos dibuixants els quals, em van explicar, ho eren gràcies al mestre Freixas i també un nét de l'artista, Jordi Freixas, fill del també magnífic dibuixant Carles Freixas, que ens va obsequiar amb unes samarretes amb la imatge del Capitán Misterio, tres de les quals vam sortejar entre el públic assistent.


Els materials de dibuix del Mètode Freixas així com algunes publicacions il·lustrades per Emili Freixas encara es comercialitzen, amb un èxit remarcable i per internet. Malauradament és molt més valorat a la resta de l'estat espanyol i  a l'estranger que no pas a Catalunya, cosa que passa amb molts notables personatges de diferents camps. Aquí, com vaig sentir dir en una ocasió a Pere Calders, tenim un prestatget on si en posen un no n'hi cap un altre. Ell feia referència als escriptors catalans però es podria fer extensiu a molta gent. Què passaria si un dia els fons Freixas anessin a parar a un museu hispànic, lluny de Catalunya? Aleshores tot serien plors, planys i queixes.

Encara més, hi ha una mena d'elitisme papanates que menysté tot l'antic si no entra dins dels paràmetres de les modes vigents. I, és clar, qui ve de fora o ha estat valorar a fora sovint és mirat amb més interès que allò de casa, encara més si pertany als grisos anys de la postguerra i encara que, com en el cas de Freixas, hagués rebut nombrosos reconeixements i premis internacionals i fos una persona que estava absolutament al dia. En tot cas números canten, a internet hi ha més de cent cinquanta mil entrades que fan referència a Emili Freixas, a la magnífica web Ciudad de la Pintura podem trobar més de cinc-centes imatges seves. Gran nombre d'aquestes referències, ai, són de fora de Catalunya.

Al menys al Poble-sec intentarem ser fidels a l'artista, que va tenir llar i estudi al carrer de Blasco de Garay. Els seus dibuixos són poc coneguts avui pels estudiants de Belles Arts o d'Il·lustració més joves, per desgràcia. Però quan el jovent i els infants descobreixen aquelles il·lustracions es meravellen, com em meravellava jo i segurament moltes criatures de la meva època, fins el punt que es publicaven anuncis als diaris dels anys cinquanta i seixanta fent referència al fet que els reis portarien als nens i nenes llibres il·lustrats per Emili Freixas!

Per als qui aprecien la seva obra, anoto la llibreria On-line on es poden trobar moltes coses seves, encara, afortunadament.

www.dibuixants.com

I l'email de la persona que té cura de les comandes:

Carmen Gómez
carmendibuixants@gmail.com

Malgrat que avui tinguem tanta afició a la fotocòpia, de tant en tant també és saludable comprar les coses, sobretot aquest tipus de coses.

Gràcies des d'aquí a tots els qui vau compartir la xerrada amb mi i gràcies per venir!!!

2 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

Gracies per apuntar la seva obra i els seus dibuixos. Fa poc en la pg de Galería d´Imatges va sortir.
Salut

Júlia ha dit...

No m'estranya, té un munt d'imatges de tota mena.