diumenge, 12 de març del 2023

FESTES DE SANTA MADRONA, 2023

 




Des de Grècia fins a França
navegaven amb bonança;
mes s'alçà gran temporal
i la mar sa perla llança,
Barcelona, en ton sorral.

A la noble Barcelona
ja que Déu vos ha portat,
dolça patrona,
santa Madrona,
protegiu nostra ciutat.


(Jacint Verdaguer)


Tot i que des de fa anys pel volt de Santa Madrona s'han anat celebrant, al Poble-sec, esdeveniments
diversos, aquest any s'inaugura una celebració festiva més formal, amb força actes i participació de les diferents entitats.

He escrit molt i sovint sobre Santa Madrona i també he fet alguna xerrada sobre la tradició lligada a aquesta santa. Hi ha una certa confusió en tot això dels patronatges. Santa Eulàlia és la més emblemàtica i antiga. La seva festa també s'ha anat recuperant durant les darreres dècades. Va compartir patronatge amb Santa Madrona durant anys, tot i que amb una certa especialització. Sant Eulàlia era 'la de la Catedral' i Santa Madrona, amb el seu convent a Montjuïc, 'la dels afores'. Després, a finals del segle XVII s'incorpora la Mare de Déu de la Mercè que assoleix el protagonisme i fa, segons la tradició, que en el seu dia plogués perquè Santa Eulàlia plorava.

Sobre la celebració de Santa Madrona, amb una anada a Montjuïc festiva molt reeixida, ens n'ha deixat un testimoni molt viu l'entranyable Baró de Maldà. He llegit en algun lloc que la Mercè és patrona de la diòcesi i Santa Eulàlia, de la ciutat. En tot cas tant és, quantes més festes millor. No soc creient i segurament ni Santa Eulàlia, amb tot això dels seus martiris sàdics, ni Santa Madrona, no van existir, com tants altres sants, però m'agrada que es conservin les tradicions, transformades i reconvertides, és clar.

Ahir s'inauguraven les festes, a la Plaça de Santa Madrona, amb una cercavila. Després hi va haver missa a l'església nostrada, que caldria mirar de restaurar amb cura i adaptar a usos diversos, un somni, de fet, perquè tot val molts diners. Una part del calaix que es fa a la Sagrada Família es podria fer servir per arranjar espais religiosos deteriorats, crec. La missa va ser cantada pels grans 'Sound Dreamers', la música era d'un important compositor i cantant anglès que ha escrit molts temes corals, Bob Chilcott. 

Santa Madrona, de fet, és el dia 15 de març. Ja no és una santa oblidada, ep. Ja no ho és des de fa anys. Hi ha moltes activitats aquests dies, que es poden consultar a l'enllaç que penjo. Una celebració que ja té història és una trobada castellera a la plaça que porta el nom de la santa perquè l'actual església de Lourdes va ser, en els inicis, la de Santa Madrona, i amb la construcció de la del carrer de Tapioles encara va ser durant un temps 'Santa Madrona, l'antiga'. Sobre Santa Madrona hi ha moltes llegendes lligades a orenetes i espiadimonis. 

Mentre el nom d'Eulàlia, amb la seva variant 'Laia', és, encara, molt popular, el de Madrona, que va ser un nom molt barceloní, ha anat de baixa. Si us agrada llegir trobareu moltes Madrones literàries i poètiques i gent d'upa va dur aquest nom, com la filla feliç i privilegiada del doctor Andreu. La gent de la meva edat encara recorda Madrones diverses del passat. 

Per la geografia catalana, sobretot al sud de Barcelona, hi ha un munt d'ermites dedicades a la santa, potser relacionades amb la seva habilitat, segons deien, per fer ploure, i els problemes de sequera, que van i venen i sembla que cada dia seran més habituals. Tampoc el nom de Poble-sec és únicament nostre, hi ha Poble-secs diversos, per Catalunya. Sobre els espais amb aquests noms també he escrit al blog i a més llocs.

El dia 16, per cert, és Sant Salvador d'Horta, un sant lligat a una altra parròquia del barri, així que els motius per a la celebració son dobles. Més endavant també es farà l'Aplec a l'ermita de Santa Madrona, crec que cap el 30 d'abril.

Malauradament l'ermita porta tres anys amb problemes estructurals que fan que no s'hi pugui entrar. Fa temps vaig incidir en les coincidències que fan que els nostres sants poble-sequins, lligats a les parròquies, sigui, avui, tan reivindicables, considerant que el nostre és un barri d'acollida i diversitat.

a) a Santa Madrona per tal que l'arribada i instal·lació al barri sigui feliç com va ser la seva, ja que es pot dir que va venir pel mar i en patera.

b) a Sant Salvador d'Horta, per tal que la integració els faciliti l'assoliment d'un bon nivell de llengua catalana i també castellana, si cal. Ja que feia parlar els muts, en català, però si eren aragonesos quan tornaven al seu poble parlaven en castellà o en el que calgués.

c) A Sant Pere Claver pel fet que és patró dels esclaus i protegirà estrangers i autòctons de l'explotació abusiva.


Si la cosa no funciona com cal, sempre ens quedarà la miraculosa Mare de Déu de Lurdes.

https://beteve.cat/cultura/poble-sec-primeres-festes-santa-madrona/

https://www.barcelona.cat/culturapopular/ca/noticia/1262477

https://lapanxadelbou.blogspot.com/search?q=santa+madrona

https://lapanxadelbou.blogspot.com/2013/03/15-de-marc-santa-madrona.html