dimarts, 8 de setembre del 2009

Obres i remodelacions

Avui, al blog Vida quotidiana hi ha un comentari sobre les inacabables obres de la nostra Plaça de les Naves. Podeu accedir aquí a un article del Periódico de 2007 on s'anunciava la seva finalització el 2008. Si ens puguéssim entretenir en recollir les proclames sobre obres meravelloses no acabades o frustrades que els poders públics donen a conèixer als diaris abans no s'acabin i que no s'acaben mai, podríem publicar un veritable Neoceltibèria Show.

La Plaça de les Naves era, en la meva joventut, un agradable i racional espai. Durant l'època de les places dures, deu fer gairebé trenta anys, ens en van fer una remodelació que devia costar molts duros, amb una gran parafernàlia. La plaça va romandre també, durant molt de temps, en obres. L'invent consistia en dividir-la en uns espais, tots ells petits i amb racons per on, més endavant, es podien amagar marginats de tota mena. Al principi els veïns es van prendre molt seriosament les demandes sobre la seva neteja, en una ocasió la meva filla, aleshores petita, que anava a la malauradament desapareguda escola 'L'Esclat', va anar, amb l'escola a jugar allà i de seguida van venir unes veïnes a vigilar que no embrutessin.

Al cap de poc temps ja ningúu no vigilava res. Hi van posar una bonica estàtua de Rebull perquè calia portar l'art al carrer i el 1995 algú la va decapitar, cosa que va fer que s'hagués de substituir per una còpia. Ara sembla que s'havia de tornar a remodelar, per fer aparcaments, i algú va dir que hi havia hagut un refugi. De fet el Poble-sec havia estat ple de refugis, i és impossible conservar tots aquests espais, però avui està de moda el tema de la guerra civil i el tema desvetlla moltes inquietuds, es fa més soroll pels refugis que no pas per la destrucció d'edificis amb elements antics, per exemple, i que també tenen molta història.

Més enllà del tema del refugi, sembla que l'empresa constructora va fer fallida. I així hem arribat al dia d'avui. La veritat que no entenc tanta remodelació per gastar diners, es va fer amb la Plaça de Santa Madrona, que a mi m'agradava molt més abans, la veritat, i es va vendre la moto als veïns d'allò més bé. Per fer zones de vianants no cal tant de canvi i, a més, les zones de vianants també són un perill segons els canvis socials que es donen als indrets, només cal veure què va passar amb la Plaça de les Naves i que ha passat amb el carrer de Blai, encara que és un tema polèmic i sembla que no s'hi vol entrar massa a fons: soroll, brutícia, baralles i protestes dels pobres veïns antics, que veuen amb impotència com ja no són a casa seva i que marxarien d'allà si tinguessin diners per a un pis en un altre indret.

Potser haurem d'enviar fotos i fotos als diaris, com han fet els botiguers de la Boqueria, per tal que les coses, al menys, es debateixin. Ja no dic ni tan sols per a què se solucionin... Això ja seria un miracle de Lurdes.