dijous, 26 de gener del 2012

Dimarts, CERHISEC: La ciutat republicana s'enlaira (Pau Vinyes)



Dimarts, dia 31 de gener, darrer dimarts de mes, toca xerrada de CERHISEC.

En aquest cas tornarem a comptar amb la col·laboració de l'historiador Pau Vinyes i Roig, del Centre d'Estudis Ignasi Iglésies, que ens parlarà del seu llibre La ciutat republicana s'enlaira.

La xerrada també servirà per a la presentació d'aquest llibre en el nostre barri. En copio la introducció, de l'autor, per tal que pogueu comprovar l'interès del tema:


Durant els anys trenta l’aviació estava en el seu moment àlgid i la seva pràctica era constant. Les grans ciutats del món occidental tenien grans aeroports i l’ús de l’avió per a trasllats civils llargs era cada cop més freqüent. No era un mitjà de masses com ho és avui en dia, però començava a despuntar entre les classes benestants dels Estats de l’Europa occidental i d’Amèrica, i aquesta va ser una de les raons que va fer que el seu interès fos cada cop més important entre la classe política barcelonina. Barcelona disposava de tres aeròdroms a la població del Prat de Llobregat, l’Aeròdrom Canudas –propietat de Josep Canudas, pare de l’aviació catalana–, l’Aeròdrom d’Air France –conegut popularment com El Francès– i l’Aeròdrom de la Volateria. Tres aeròdroms eren insuficients per a una ciutat com Barcelona. Calia dotar la ciutat Comtal d’un aeroport internacional de qualitat que oferís un digne servei als seus futurs usuaris. Per aquest motiu, i a proposta del regidor d’ERC Joaquim Ventalló, es va crear la Comissió Municipal de l’Aeroport de Barcelona. La Comissió es va posar a treballar de valent en l’avantprojecte de l’Aeroport de Barcelona a partir del 1931, tot just proclamada la República.

Us hi esperem!!! Com sempre, a la biblioteca FRANCESC BOIX, del carrer de Blai, a dos quarts de vuit del vespre!!! (19:30).

dijous, 12 de gener del 2012

CAP DE SETMANA HISTÒRIC: Jornades al CENTRE CÍVIC!!!




Aquest cap de setmana s'organitzen al Poble-sec, unes Jornades a l'entorn del tema, cada dia més complex, dels drets d'imatge i reproducció i la problemàtica amb la qual es troba la recerca a l'hora de citar o reproduir documents, fotografies, filmacions. 

Comptarem amb gent com el professor Josep Fontana en l'acte inaugural i Carles Balaguer en una de les xerrades. Menciono aquests dos personatges per ser els més coneguts, tot i que hi ha moltes intervencions interessants.

Com sol passar en aquest tipus d'iniciatives, organitzades amb pocs recursos, poc temps i molt voluntarisme, pot ser que algun conferenciant falli o que hi hagi algun petit canvi d'horari. Aquestes jornades han estat organitzades per CERHISEC i d'altres centres d'estudi dels barris de Barcelona (Montjuïc, Sant Andreu del Palomar, Clot-Camp de l'Arpa, Gràcia).

Podeu venir i apuntar-vos allà mateix. Si voleu assistir de forma puntual el dissabte a alguna xerrada no hi ha cap problema i, en tot cas, pregunteu per mi o per algú de CERHISEC.

Podeu trobar més informació en aquesta adreça web.

La inscripció val quinze euros però per a persones relacionades amb la història o associades a alguna institució cultural només són deu. Dissabte hi ha possibilitat de dinar, al preu de deu euros. Les xerrades es faran al Centre Cívic El Sortidor i el dinar a l'Escola Anna Ravell.

Si algú vol assistir a alguna xerrada puntual no hi ha cap problema. L'acte de diumenge, al Molino, en el qual es passarà el documental sobre Jacques Leonard, amb assistència dels seus fills, és obert a tothom.

A veure si us animeu a venir! Feu-ne difusió a les persones interessades!!!

dijous, 5 de gener del 2012

El 'nostre Amadeu', condecorat!!!!



El Periódico d'ahir publicava tota una pàgina dedicada a Amadeu QuintanaL'Amadeu per a tots els poble-sequins ja que crec que no hi deu haver pràcticament ningú que no el conegui, al barri, hagi vingut d'on hagi vingut.

Hores d'ara ja sabreu també que li han concedit el Premi 2011 del districte, absolutament merescut. 

Per diferents motius personals no viu ara el barri però crec que no ens abandonarà de forma definitiva. Els barris com el nostre tenen molta sort de comptar amb persones que hi dediquen grans esforços de forma voluntària. Quan aquests esforços es perllonguen de forma activa i persistent al llarg dels anys tenen un mèrit extraordinari doncs el que ens acostuma a passar és que el temps i les circumstàncies aconsegueixen que les persones es cremin i facin, com qui diu, estades curtes en aquests tipus d'iniciatives. La feina voluntària de vegades resulta poc reconeguda o discutida i el nostre barri no és precisament una bassa d'oli, hem passat alts i baixos en la vida associativa i malgrat el que cregui molta gent penso que ara anem molt bé i que travessem una època remarcable i esperançadora, cosa en la qual persones com l'Amadeu hi tenen molt a veure.

Felicitats des d'aquest Balcó tan proper a la Coordinadora on ha passat tantes estones!!!