Alguns noms de carrers, que van tenir un sentit en les èpoques d'obertura d'aquests mateixos carrers, avui no sonen bé i molta gent creu que van lligats al franquisme quan són molt més antics. Un d'aquests noms, avui canviat de forma definitiva pel nom popular és el del Conde del Asalto, ja Nou de la Rambla per sempre.
Aquell comte, amb un títol nobiliari tan poc reeixit i que es presta a bromes i acudits diversos, va ser Francisco González de Bassecourt (1726-1793). El títol sencer el reconeix com a conde del Asalto al castillo del Morro de La Habana, ja que va un seu germà va defensar amb èxit aquest castell d'un assalt dels anglesos, el 1762 i el rei Carles III, en reconeixement, va donar aquest títol al seu germà (vegeu un interessant comentari d'Antonio Navarro a aquesta entrada). Aquest senyor, amb antecedents familiars flamencs -de Flandes- no era cap ximplet sinó algú culte i il·lustrat.
Va ser capità general de Barcelona des del 1778 i el 1789, va promoure reformes interessants a la ciutat, entre les quals l'obertura del fins fa pocs anys seu carrer. També va propiciar la reconstrucció del Teatre de la Santa Creu, que un incendi havia destruït. Precisament va ser destituït per no haver estat prou contundent en la repressió dels Rebomboris del pa i substituït per algú expeditiu i brutal, el Comte de Lancy.
Tenim en la nòmina dels nostres carrers personatges molt més inquietants que no pas González de Bassecourt, com ara el mateix Roger de Flor o el General Prim, per exemple. Això dels noms de carrers, o d'escoles, dedicats a personatges històrics, és un camp relliscós i sempre he cregut que s'haurien de batejar els llocs i els edificis amb abstraccions o noms relacionats amb la natura, així no estaríem de tant en tant canviant allò que sembla que no toca. El Comte del Asalto es va casar dues vegades però no va tenir descendència directa i el títol va passar a branques col·laterals de la família.
La part de dalt del carrer Nou no es va dir així en aquell final del segle XVIII si és que en aquella època existia alguna cosa allà dalt més enllà d'una zona rural i hortolana que començaven a envair els prats d'indianes. De fet durant més de cent anys el poc carrer que hi havia es va dir Canals, nom que segurament tenia relació amb una caseta de pagès. Algunes de les poques referències que podem trobar en la premsa del segle XIX quan mencionen el carrer Canals ja esmenten que és la part de dalt del carrer Conde del Asalto.
A La Vanguardia he trobat el record d'un de tants projectes d'aquests que queden en res, la construcció d'un túnel que travessés Montjuïc per aquest carrer i que comuniqués de forma més còmoda i ràpida el centre de la ciutat amb la part de Can Tunis. Vegeu:
Una fabriqueta de raspalls, que es va instal·lar a la zona i que venia d'algun altre indret, de la qual podem trobar alguns anuncis al diari, fa constar això de què el carrer Canals és la continuació de Conde del Asalto. Perdoneu el mal acudit però devien fer uns raspalls molt polits...
L'any 1892, pel desembre, el diari comunica el proper canvi de nom. Cal dir que el nom de Canals també estava aleshores, com d'altres, duplicat, car hi havia un altre carrer a la Bonanova amb el mateix nom.
L'evolució del Raval i, sobretot, del Paral·lel, va fer que el carrer Conde del Asalto, que havia nascut amb vocació noble, amb cases boniques i fins i tot palaus com el Güell, acabés per esdevenir molt popular per motius mundans, amb locals i localets dedicats al cuplet i la disbauxa, tavernes i un munt d'acadèmies de cant per a noies humils amb ambicions.
Al carrer se li van dedicar romanços i cobles, i també un tango força conegut, amb lletra del nostre Llurba i música de Rafael Yorio, del qual no he pogut trobar encara la versió cantada per la gran Carmelita Aubert. En aquests textos ja es pot copsar com era el carrer en aquells anys i potser, al capdavall, des del més enllà el senyor González de Bassecourt fins i tot ha sentit un cert alleujament en veure retirar el seu nom d'un carrer que es va obrir, no cal oblidar-ho, gràcies a ell. La lletra del tango l'he copiat d'una web argentina, de Rosario, Hermano tango.
Calle Conde del Asalto, vía errante y milonguera
Del distrito más debute que hay en la condal ciudad,
Perdoná si este criollo con su verba arrabalera
Te descubre con un tango los secretos que encerrás.
De la Rambla al Paralelo en tu ambiente se adivina
Un afán desordenado que malgasta tu salud,
Y yo he visto en tus veredas, al pasar, más de una mina
Que pregona con sus lujos su carencia de virtud.
Calle...
Por la fama de tu ambiente,
Te movés constantemente
Entre el vicio y el amor.
Calle...
Que conservás todavía,
La incesante algarabía
De tu pasado esplendor.
Eres...
Calle loca y pervertida,
Como una mujer querida
Imposible de olvidar.
Ahora...
Hasta el nombre te han cambiado,
Pero tu pinta ha quedado...
¡Nadie la podrá cambiar!
Vos tenés, ¡Oh, calle rea!, la atractiva simpatía
De unos labios femeninos con su risa de cristal,
En tu afán de diversiones convertís la noche en día
Y cantás a todas horas la canción del bien y el mal.
Y vivís casi inconsciente, calle posta, enfarolada
Entre farras engañosas de tugurio y de burdel,
Aunque sufras de miseria, la escondés en tu morada
Y mostrás sólo a la vista, tu sonoro cascabel...
Letra : Rosendo Llurba (Rossend Llurba i Tost)
Música : Rafael Iriarte (Rafael Yorio)
Grabado por Carmelita Aubert y Mario Visconti en Barcelona. (1932)
(es un tango ubicado en la ciudad de Barcelona y la calle Conde De Asalto
hoy se llama Carrer Nou de la Rambla )
El nom del carrer es prestava a molts acudits com ara un de molt dolent que deia que no era el mateix calle Conde del Asalto que dar un asalto al conde en la calle. Hi havia qui es pensava, fins i tot, que el nom era popular i provenia del fet de què en aquell carrer et robaven i assaltaven amb facilitat. S'ha escrit molt sobre aquest carrer i la seva vida pecaminosa tot i que mai no va arribar a ser tan arrossegat com d'altres. Aquí podeu trobar una crònica feta per l'escriptor González Ledesma, el qual també va esmentar aquest carrer en algunes de les seves novel·les.
La part de dalt del carrer devia ser, durant molts anys, una zona encara una mica remota i pagesa, com es pot veure en les fotografies d'unes inundacions dels anys vint. Hi trobem algunes, poques, cases modernistes i també edificis més moderns que fan pensar que durant anys hi havia encara per aquell carrer llocs edificables o petites casetes que van desaparèixer. També hi va haver a la part de dalt tallerets i fàbriques i fundicions i moltes barraques, ep. Una fàbrica famosa va ser la de vidre les deixalles de la qual van amagar durant anys el refugi que avui s'ha rehabilitat.
Aquella zona, ara, m'agrada molt, amb el Parc de la Primavera a tocar, i el CAP de les Hortes i el Refugi museïtzat. Encara no he pogut esbrinar del tot la història de l'edifici i l'indret on es troba la discoteca Plataforma, sé que quan jo era petita era una mena de centre social familiar que molta gent encara mencionava com L'Asiàtic, que havia estat el nom d'un cafè més antic i una mica estripat que Feliu Elies esmenta en la biografia de Simó Gómez i en el qual es feia vida nocturna i es jugava al billar i potser a coses més lletges. També, durant un temps, va acollir el local un Centre Gallec lligat a l'escola de gaites que es trobava a tocar de la Font-Trobada i que es va traslladar més endavant a la Zona Franca.
Ara sembla que volen canviar el nom a l'escola Carles I, ja que el pobre rei no té el glamour educatiu que caldria i que un dels noms que es proposen, pel meu gust el millor, és el de Font Trobada, que queda romàntic, català i és d'esperar que duri molts anys si és elegit.
6 comentaris:
impresionantes las fotos y el tabajo de recopilación de datos felicitaciones
enric riverola Font nascut al carrer de blay n33 3" 3"
Gràcies, Enric!
Un bon treball, malgrat que he de fer alguna aclaració.
Francisco González de Bassecourt mai va participà a la batalla del Morro de la Habana a Cuba, va ser el seu germà Vicente, qui va morir heroicament en el setge i assalt per part del englesos en aquella batalla. Carles III va donar el títol a Francisco González de Bassecourt, en memória del seu germà Vicente, el 15 de setembre de 1763.
Per altra banda el Conde del Asalto va ser Capità General de Catalunya, i entre d'altres va fer construïr la Aduana vella (antic Gobern Civil) al Pla de Palau i va fer posible la ordenació del barri de la Barceloneta, molt abans de projectar el carrer Nou de la Rambla.
Resto a la teva disposició per qualsevol consulta referent a aquest carrer.
Salutacions.
Antonio, moltes gràcies pels teus aclariments,em temo que si no ho han arreglat també deu està errat a viquipèdia, d'on vaig treure la informació.
Muy curioso el artículo y con un interés especial para mí ya que mi abuela nació en la calle de Canals,nº62 en Febrero de 1891. Era su casa y el taller y tienda de su padre que era carpintero.
Me alegro que te haya interesado,Victoria.
Publica un comentari a l'entrada